تأمین مالی سرمایه‌گذاران در حوزه گردشگری

تأمین منابع برای ساخت مناطق گردشگری در تمام دنیا یکی از مشکلات اساسی کشورها در صنعت گردشگری محسوب می‌شود. معاونت برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری سازمان میراث‌فرهنگی پیگیر تأمین منابع است و پس از نیازسنجی پروژه‌ها، سرمایه‌گذاران را به‌منظور دریافت وام به صندوق توسعه ملی و بانک‌ها ارجاع می‌دهد.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، این سازمان از ابتدای استقرار دولت تدبیر و امید تا پایان سال 94، تعداد 35 هتل 4 و 5 ستاره را به بهره‌برداری رسانده و قرار است تا پایان دولت یازدهم نیز تعداد 20 هتل 4 و 5 ستاره جدید دیگر نیز به بهره‌برداری رسد. تلاش معاونت برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری این سازمان در زمان احداث پروژه‌های گردشگری این بوده است که تمام سرمایه‌گذاران با مشکل پرداخت نشدن وام رو‌به‌رو نشوند. همچنین این معاونت در جهت افزایش مدت‌زمان بازپرداخت تسهیلات و کاهش نرخ سود بانکی گام موثری به‌منظور حمایت از سرمایه‌گذاران برداشته است. مشروح گفت‌وگو با علیرضا خانی، رییس گروه دفتر تسهیلات به شرح ذیل است:

سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور چه اقداماتی درخصوص افزایش تسهیلات بخش خصوصی در زمان دولت یازدهم انجام داده است؟

معاونت برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری در ابتدای کار دولت یازدهم با تعداد زیادی از پروژه‌های نیمه‌تمام گردشگری مواجه شد که به‌دلیل کمبود منابع، بهره‌برداری نشده بودند. پس از پیگیری‌های فراوان از بانک‌ها، متأسفانه به‌دلیل حجم بالای منابع مورد نیاز، بانک‌ها از پذیرش طرح‌ها خودداری کردند و تنها راه چاره، تأمین منابع از صندوق توسعه ملی بود. پس از برگزاری جلسات متعدد با صندوق توسعه ملی و بانک‌های عامل، معاونت برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری توانست حدود 10‌هزارمیلیارد ریال تسهیلات جذب کند و پس از آن با بانک‌های گردشگری، سپه، رفاه و صادرات تفاهم‌نامه تنظیم و قرار شد که از محل صندوق توسعه ملی تسهیلات به سرمایه‌گذاران واجد شرایط تسهیلات با نرخ سود پایین پرداخت شود. پیرو این تفاهم‌نامه با توجه به محدودیت منابع و تعداد زیاد پروژه‌های متقاضی اخذ تسهیلات، پروژه‌ها بر اساس پیشرفت فیزیکی و نیاز استان و اهلیت و توانمندی مجریان طرح‌ها، اولویت‌بندی و به بانک‌ها معرفی‌نامه صادر شد.

معاونت برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری سازمان میراثفرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ایران بر اساس چه معیارهایی اولویت‌بندی پروژه‌های گردشگری را برای تخصیص منابع انجام داده است؟

یکی از معیارهای بسیار مهم، پیشرفت فیزیکی پروژه‌ها بوده است. بر این اساس پروژه‌هایی که پیشرفت فیزیکی بالاتری داشتند، در اولویت اول تخصیص و تامین منابع قرار گرفتند. معیار دیگر، اهلیت و توانمندی سرمایه‌گذاران در اجرای طرح و بهره‌برداری و همچنین تأمین وثایق مورد نیاز بانک‌ها و نداشتن مطالبات غیرجاری و معوقه نزد سیستم بانکی بود.

سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ایران چه اقداماتی به‌منظور حمایت از سرمایه‌گذارانی که وام دریافت کرده‌اند در نظر گرفته است؟

نرخ سود تسهیلاتی که از محل صندوق توسعه ملی تأمین شده بین 10 تا 14 درصد بوده به‌طوری که نرخ سود در مناطق توسعه‌یافته 14 درصد و در مناطق کمترتوسعه‌یافته 10 درصد بوده است. درصورتی‌که نرخ سود تسهیلات از محل منابع داخلی بانک‌ها ممکن بود بیش از 20 درصد باشد. درمجموع باید گفت سرمایه‌گذارانی که از صندوق توسعه ملی وام دریافت کرده‌اند؛ در بازپرداخت تسهیلات مشکلات کمتری پیش رو خواهند داشت.

افزایش تسهیلات گردشگری چه تأثیری بر جامعه و زندگی مردم خواهد داشت؟

امروزه گردشگری به‌عنوان یک نیروی اصلی اقتصادی و فرهنگی در دنیا شناخته شده است و همچون ابزاری نیرومند در راستای ایجاد منفعت برای جوامع محلی در نظر گرفته می‌شود. بسیاری از پروژه‌های گردشگری جزء پروژه‌های بزرگ کشور قلمداد می‌شوند و بدون کمک دولت یا بانک‌های عامل تکمیل نخواهند شد و بهره‌برداری آنها صرفاً به پشتوانه منابع مالی سرمایه‌گذاران بخش خصوصی امکان‌پذیر نیست و تسهیل تأمین منابع مالی برای مجریان طرح گردشگری می‌تواند بسیاری از مشکلات اجرای طرح‌های این حوزه را مرتفع کند. بهره‌برداری و توسعه گردشگری باعث افزایش اشتغال‌زایی، افزایش درآمد ساکنان منطقه، توزیع عادلانه ثروت، بهبود زندگی اجتماعی و فرهنگی محل و پویایی جامعه خواهد شد. 

انتهای پیام/

کد خبر 1396012741